Tidligere Hendelser

Hendelser Search and Views Navigation
oktober 2019
Drama i Nord-Atlanteren – 80 år etterpå
Gjenopplev historien og minnene med en samtale med etterkommerne av både de forliste og overlevende. For 80 år sia forliste tre selfangstskuter mens de var på veg til New Foundland. To av dem var fra Gratangen og ei fra Tromsø. Historiene om menneskene, skutene og forlisene lever den dag i dag. Arktisk Forening har invitert fire barn og barnebarn av dem som opplevde forlisene til å snakke om hvordan de dramatiske hendelsene har prega dem. "Isfjell" fra Tromsø forliste, men…
Les mer »AVLYST: Nordkjosbotnmøtet: Nordlyset – fysikk og mystikk
På grunn av sykdomsforfall må Arktisk Forening dessverre avlyse/utsette det planlagte møtet om Nordlyset i Gargam - Nordkjosbotn. Vi vil, om mulig, prøve å avvikle møtet en gang seinere i løpet av vinteren, og det vil da i tilfelle bli kunngjort på nettsida vår og pr. nyhetsbrev/Facebook. Møtebeskrivelse: Vi tar opp igjen temaet fra det avlyste møtet fra i fjor høst. Foredragsholdere er professor emeritus Asgeir Brekke, professor Unni Pia Løvhaug og artist Berit Alette Mienna, i samarbeid med Øistein…
Les mer »november 2019
Wanny og Henry: Den nye utstillinga om overvintringsfangst
Utstillinga på Polarmuseet som presenterer to kjente skikkelser fra arktisk overvintringsfangst, Wanny Woldstad og Henry Rudi, er fornyet. I den nye utstillinga følger vi dem på isbjørnjakt, gjennom hundehold, matlaging og juleforberedelser, fra fangstfeltet og ut i offentligheten – og over grensene for tradisjonelt manns- og kvinnearbeid. Hvilke refleksjoner ligger bak den nye framstillingen av fangstlivet? Foredrag av Silje Gaupseth, leder for Polarmuseet og førsteamanuensis i polar kulturminnevitenskap. Etter foredraget blir det omvisning i selve utstillinga ved førsteamanuensis Marit Hauan,…
Les mer »desember 2019
Julemøtet: Sikkerhet og beredskap i nord
Isen smelter og trafikken i Arktis øker. Med få unntak har ikke forlisene eller ulykkene kl. 18.00 ved Svalbard ført til tap av menneskeliv, men hva skjer den dagen det skjer ei alvorlig ulykke under vanskelige værforhold? Hvilket ansvar har kaptein og mannskap om bord på et skip som har seilt inn i et område med fare for dårlig vær og små rednings-ressurser. Professor Odd Jarl Borch ved Nord universitet i Bodø har jobba mye med sikkerhet og risiko i…
Les mer »februar 2020
ÅRSMØTE og foredrag: Fred. Johansen forteller om sin farfar Hjalmar Johansen
Fred. Johansen er sønnesønnen til Hjalmar Johansen og forfatter av boka «Hilda og hennes». Fred. kjenner historien til sin farfar bedre enn de fleste. Han vil fortelle om turneren Hjalmar Johansen, turen nordover med Nansen, og også om utfordringene da Hjalmar kom tilbake og flyttet med familien til Tromsø. Foredraget starter klokka 19.00 og er åpent for alle.Klokka 18.00 er det årsmøte for medlemmer i Arktisk Forening.
Les mer »mars 2020
AVLYST: Tore Vorren-seminaret: Svalbardtraktaten 100 år i 2020
Arrangementet er avlyst grunnet smittesituasjonen hva gjelder korona-viruset. Beklager avlysning tett på seminaret. Svalbardtraktaten gav Norge suverenitet over Svalbard, men på visse betingelser. Innledning ved rektor Anne Husebekk. Foredragsholdere:Stian Bones: Svalbardtraktaten, hvordan kom denne ganske unike internasjonale avtalen i stand, og hvilke utfordringer møter traktaten i dag? Robert Hermansen: Svalbards industrihistorie, med vekt på kulldriften og status nå? Samarrangement med UiT. Servering av høvelig mat og drikke, og tid til en prat. Robert Hermansen er en norsk industrileder. I perioden…
Les mer »april 2020
AVLYST: Fangst- og kajakktradisjoner på Grønland
Dette møtet er avlyst - og vil bli forsøkt gjennomført i 2021. Maligiaq Johnson Padilla vil holde foredrag om kajakkens utvikling og kajakk som fangstredskap. Maligiaq er fra Grønland og lærte å padle, bygge kajakker og å fangste med harpun og rifle av bestefaren sin. Han bruker kajakken aktivt som fangstredskap, og underviser også i tradisjonell inuittkultur i Alaska hvor han nå er bosatt. Dette foredraget er i samarbeid med Tromsø Havpadleklubb og midt i blinken for både arktiske entusiaster…
Les mer »september 2020
Polar kirkegårdsvandring
Arktisk Forening har gleden av nok en gang å invitere til det som har blitt en årviss og stemningsfull tradisjon: Polar kirkegårdsvandring med Per Helge Nylund som leder an med sin rungende fortellerrøst og -glede! Formidlingskonsulent ved Tromsø Museum, Per Helge Nylund, tar oss med på ei ny vandring til gravminnene til en del av Tromsøs gamle ishavshelter og -heltinner – og forteller litt av historien om dem og deres liv. Av smittevernhensyn er deltakerbegrensning og forhåndspåmelding nødvendig: Medlemmer…
Les mer »desember 2020
AVLYST! Tore Vorren-seminaret: Svalbardtraktaten 100 år i 2020
OGSÅ ANDRE FORSØK ER UTSATT!Vi gjør et nytt forsøk på foredraget som ble avlyst 12. mars 2020: Svalbardtraktaten gav Norge suverenitet over Svalbard, men på visse betingelser. Foredragsholdere:Stian Bones: Svalbardtraktaten, hvordan kom denne ganske unike internasjonale avtalen i stand, og hvilke utfordringer møter traktaten i dag.Robert Hermansen: Svalbards industrihistorie, med vekt på kulldriften og status nå. Samarrangement med UiT. Det blir tid til en prat - og servering av høvelig mat og drikke dersom smittesituasjonen med korona tillatter det. Dette…
Les mer »februar 2021
Digitalt Årsmøte
For medlemmer i Arktisk Forening. Årsmøtet vil bli avholdt digitalt, onsdag 17. februar klokka 18.00. Alle medlemmer som vi har registrerte e-postadresser skal onsdag 10. februar ha mottatt en invitasjon til møte i den digitale plattformen Zoom. Har du ikke registrert e-postadresse hos oss, eller av andre grunner ikke har mottat lenke for møte innen onsdag 10. februar kan du sende e-post til info@arktisk-forening.no. Merk at møtet avholdes IKKE på Tromsø Universitetsmuseum, som var et av alternativene i utsendt brev.…
Les mer »UTSATT! Årsmøteforedrag: Tessem-familien forteller sin historie
Foredraget blir IKKE avholdt 17. februar. Vi skal først gjøre oss erfaringer med digital gjennomføring av årsmøtet for 2020, og så setter vi ny dato for dette foredraget! Om Årsmøteforedraget: Alle kjenner til at Paul Knudsen og Peter Tessem omkom i Sibir under Maud-ekspedisjonen, utsendt av Roald Amundsen på vei til telegrafstasjonen på Dickson. Minnesteinen til Tessem står på Tromsø Gravlund, men forteller så lite om snekkeren og tømreren. Før han ble med «Maud» gjennom Nordøstpassasjen, var Tessem ekspedisjonsmedlem på…
Les mer »mars 2021
UTSATT – Vorren-seminaret: Status på Svalbard med stopp i kulldrift og turisme
Grunnet pågående smittebølge i Tromsø-regionen ser vi ingen annen løsning enn å avlyse Vorren-seminaret nok en gang. Dette er rett og slett ikke tida for å møtes.Tema: Hva er status på Svalbard idet vi entrer et nytt sekel for Svalbardtraktaten? Med stopp i kulldriften og reiselivet som bakteppe. Foredragsholdere:- Stian Bones: Svalbardtraktaten, hvordan kom denne ganske unike internasjonale avtalen i stand, og hvilke utfordringer møter traktaten i dag.- Robert Hermansen: Svalbards industrihistorie, med vekt på kulldriften og status nå.- Enda…
Les mer »april 2021
AVLYST: Reindrift – en Arktisk sivilisasjon
Ved Svein Disch-Mathiesen, professor, Sámi allaskuvla/Samisk høgskole Foredraget er foreløpig avlyst - vi forsøker igjen til høsten. Mer informasjon kommer.
Les mer »mai 2021
17. mai-tale
Tradisjon tro holder Arktisk Forening appell ved Amundsen-statuen under Speidertoget. Vel møtt!
Les mer »september 2021
FULLTEGNET! Polar kirkegårdsvandring
Arktisk Forening har gleden av nok en gang å invitere til det som har blitt en årviss og stemningsfull tradisjon: Polar kirkegårdsvandring med Per Helge Nylund som leder an med sin rungende fortellerrøst og -glede! Formidlingskonsulent ved Tromsø Museum, Per Helge Nylund, tar oss med på ei ny vandring til gravminnene til en del av Tromsøs gamle ishavshelter og -heltinner – og forteller litt av historien om dem og deres liv. Av smittevernhensyn er deltakerbegrensning og forhåndspåmelding nødvendig: Medlemmer…
Les mer »oktober 2021
Tessem-familien forteller sin historie
Mange kjenner til at Paul Knudsen og Peter Tessem omkom i Sibir under Maudekspedisjonen, utsendt av Roald Amundsen på vei til telegrafstasjonen på Dickson. Minnesteinen til Tessem står på Tromsø Gravlund, men forteller så lite om snekkeren og tømreren. Før han ble med «Maud» gjennom Nordøstpassasjen, var Tessem ekspedisjonsmedlem på Siegler sin polar-ekspedisjon og var også flere år i Virgohamna på Svalbard, som ansatt og formann for de norske arbeiderne under Walter Wellmann sitt forsøk på å nå Nordpolen med…
Les mer »Nordkjosbotnmøtet: Nordlyset – fysikk og mystikk
Vi tar opp igjen temaet fra det avlyste møtet fra i fjor høst. Foredragsholdere er professor emeritus Asgeir Brekke og artist Berit Alette Mienna. Møtet avholdes på Gargam kulturtun i Nordkjosbotn, i samarbeid med Øistein Hanssen. Deltakerbegrensing og påmelding kan bli aktuelt, likeså krav om at deltakere er vaksinert. Nærmere info annonseres seinere. Møtet avholdes på Gargam kulturtun i Nordkjosbotn
Les mer »november 2021
Kjell Kjær: Kapringet utenfor amtet Finmarken under Napoleonskrigen
Fra 1809 til 1813 ble 121 skip kapret utenfor amtet Finmarken (i dag fylket Troms og Finnmark). Skipene var norske, russiske, britiske, amerikanske og noen fra tyske delstater og Nederland. Finnmarkskysten var en krigssone gjennom sommerhalvåret fra 1809 til 1813. Foredraget avsluttes med «Slaget på Tromsø havn 2. august 1812». 17 døde og 27 ble såret. Flere skip og krigsfanger ble ført over til Storbritannia. Foredraget bygger på boka «Piratene ved Nordkapp – kapringer i nord under Napoleonskrigene» av Kjell-G. Kjær,…
Les mer »Dobbel boklansering: «Amundsens fem hoder» og «Polare maskuliniteter»
NB! Dette møtet er ikke i regi av Arktisk Forening Velkommen til dobbellansering av to rykende ferske polare bøker fra Orkana forlag! Fem identiske bronsjehoder av Roald Amundsen finnes rundt omkring i verden: i Tromsø, i Ny Ålesund, i Gjøahavn, i Nome og i Hobart.Men hvor ble Roald Amundsen av? Det vet ingen. Fem hoder, men ingen kropp.Dette er utgangspunktet for Henning Howlid Wærps nye diktsamling, som også undersøker mange andre mulige og umulige situasjoner og omstendigheter. Hvordan opplevdes de…
Les mer »desember 2021
Julemøtet: Iskanten – hvor er den på vei?
Cecilie von Quillfeldt fra Norsk Polarinstitutt forteller hva forskningen viser oss om havisens bevegelser i nord og hva de betyr for næringsvirksomhet og forvaltning. Vi får også noen gløtt i film og bilder fra et forskningstokt i polisen med "F/F Kronprins Haakon". Møtet holdes på Polarmuseumet. Arktisk Forening forholder seg til nasjonale og lokale smittevernsregler, og det kan komme endring i tid/sted dersom koronasituasjonen endrer seg. Møtet holdes vanlig på Polarmuseet, med start klokka 18.00. Det blir tid til en prat…
Les mer »Møtene er åpne for alle – også de som ikke er medlem.